tisdag 11 mars 2014

Symöte: Länge leve pyjamasbyxorna!

Att förlänga livstiden på sådant man redan äger tycker jag är en bra variant av återbruk. De här pyjamasbyxorna har jag haft lääääänge; jag fick dem i julklapp julen 1999 när jag var 14 år. Jularna precis före och precis efter fick jag också pyjamasar, och dessa tre pyjamasar roterade jag sedan i kanske tio års tid fram tills ett av paren slutgiltigt gav upp. De här byxorna har hållit väldigt bra och bara lagats lite grann någon gång förut, men nu hade resåren blivit alldeles för uttänjd så de användes bara när de andra (nyare) var i tvätten. Jag har länge tänkt att jag borde fixa resåren, och nu gjorde jag äntligen slag i saken! (Jag har upptäckt att syföreningen gör så att jag tar tag i en del småsaker som jag skjutit upp, så att jag har något att visa om jag inte har något färdigt större projekt att blogga om. En bieffekt som jag inte tackar nej till!)Jag tänkte egentligen byta ut den gamla resåren men jag upptäckte att den var väldigt ordentligt fastsydd så det hade förmodligen tagit lång tid. Istället gjorde jag så här:
1. Måttade och klippte en lagom lång bit av den nya resåren, och sydde ihop den till en cirkel.
2. Sydde fast den nya resåren med sömmar tvärs över resåren på åtta ställen jämnt fördelade runt insidan av linningen. (Här sydde jag alltså PÅ den gamla resåren, som fortfarande var inuti linningen.)
3. Vek över linningen och sydde fast den. Klart!I princip blev linningen som en resårkanal, men jag sydde alltså fast resåren innan jag sydde själva kanalen. Det gjorde jag för att undvika att resåren vrider sig. Att sy fast hela resåren fungerar tyvärr inte på min ganska enkla symaskin, den drar ut resåren så att resårfunktionen försvinner... Byxorna blev lite kortare än de varit tidigare men de var rätt långa så de passar fortfarande bra. Jag tycker att resultatet blev helt okej!

Det här är mitt bidrag till veckans symöte med Husmorsskolans Nya Syförening.

7 kommentarer:

 1. Vad detaljerat du beskriver! Ändå kan jag inte låta bli att fastna vid din tapet som är heeelt underbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är tapeten fin! Vi gillar den mycket. Dock tyckte vi att det räckte med en fondvägg så övriga väggar i rummet är vita. Jag blir fortfarande glad varje gång jag ser den, och är glad att vi vågade välja den tapeten istället för något neutralare.

   Radera
 2. Hehe, jag håller med om tapeten! Den är ju alldeles underbar, vad heter den och finns den fortfarande att få tag i? Det kanske är just den tapeten mitt sovrum behöver!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är tapeten fin! Vi köpte den i januari i år så det borde gå att få tag i den fortfarande. Den heter Eco Happy 3851. Vi trodde att den skulle vara jättesvår att mönsterpassa men det gick jättebra, och skarvarna syns knappt alls på ett par meters håll.

   Radera
 3. Fiffigt! och ja, jädrans vilken snygg tapet!

  SvaraRadera
 4. Håller med fiffigt och underbar tapet!

  SvaraRadera
 5. Det var riktigt fiffigt.

  SvaraRadera