tisdag 4 mars 2014

Det bidde en kjol...Ja, kära nån. Som jag antydde i mitt förra inlägg tog det rätt lång tid att göra den här kjolen, och ett tag trodde jag att det skulle bli som i den där historien där en man går till en skräddare för att beställa en kostym, och varje gång han kommer tillbaka får han höra att det inte "bidde" det de kommit överens om utan att det "bidde" något annat, tills det mot slutet bara "bidde" en tumme och till slut ingenting. Den här kjolen var nämligen en blus från början och tanken var att den skulle bli en blus/skjorta också, fast i en mindre storlek. På grund av en massa tankefel och felklipp lyckades jag dock med konststycket att få blusen, som var lång och vid från början, att bli både för kort och för trång. Där trodde jag nog att jag hade kommit till att "det bidde ingenting", men sedan fick jag idén att det kanske skulle kunna bli en kjol istället och då var jag såklart tvungen att prova.Jag utgick till viss del från samma mönster som till den grönmönstrade kjolen jag visat förut. Linningen klipptes till utifrån det mönstret, och så tog jag en del mått på kjolen men använde inte några fler mönsterdelar. Förutom linningen består den här kjolen av två mittpaneler, fram och bak, samt åtta smala våder i sidorna och en volang bestående av 20 små ihopsydda lappar i storlek 8,5 x 12 cm. Att det blev så mycket småbitar beror på att tygtillgången var minst sagt begränsad. Volangen är en lång rak remsa från början, med två veck mellan varje skarv. Nedre halvan av knappslån är ihopsydd för att slippa glipor, och i den övre delen har jag satt två tryckknappar (som inte syns från utsidan) av samma anledning. Men det är alltså inget blixtlås i kjolen utan originalknappslån från blusen används istället.När jag först provade kjolen blev jag inte jättenöjd, den kändes inte riktigt som min stil, och jag vet ju också hur tafflig den ser ut på avigsidan... Men nu när jag har haft på mig den ett tag för fotograferingen och även sett den på bild gillar jag den mer! Framför allt är jag nöjd med att jag lyckades göra något användbart trots att det gick så fel i början.

Till sist: En bild där den våriga kjolen poserar bredvid blommorna i vår rabatt! Det är verkligen härligt att det börjar bli vår här nu! (Jag ska för övrigt korta av kjolens foder någon centimeter; jag har sett på flera bilder att det ganska lätt tittar fram.)Det här är mitt bidrag till veckans symöte med Husmorsskolans Nya Syförening.

11 kommentarer:

 1. Det bidde ju en jättefin kjol. Bra gjort!

  SvaraRadera
 2. Snygg! En vacker dag ska jag ge mig på att försöka sy ett klädesplagg. Ska bara samla mod först och prata vänligt med min symaskin...

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att den blev väldigt bra. En grön kjol har jag inga problem med, fastän en grön skjorta tror jag inte jag hade tagit på mig så ofta.

  SvaraRadera
 4. Den blev jättefin! Det bidde inte alls ingenting som i sagan. Tur det.

  SvaraRadera
 5. så fin . bra jobbat .

  SvaraRadera
 6. Så bra det blev till slut! Gillar den gröna färgen :-)

  SvaraRadera
 7. Oj, vad mycket kommentarer! Tack för era fina ord!

  SvaraRadera
 8. Jättebra idé och snyggt genomfört! Det här inspirerar verkligen!

  SvaraRadera
 9. Imponerande! Superläcker :)

  SvaraRadera