måndag 31 mars 2014

Flower Petal Top (Challenge Create: Adult Edition week 1)

This week's theme for Challenge Create: Adult Edition is "Nature Inspired", and I was inspired by all the colorful spring flowers that have begun to grow during the past few weeks.

For my Flower Petal Top I used my favourite shirt pattern from Ottobre 2/2007, adding a scalloped hem to mimic flower petals and a Peter Pan style collar to go with the overall style of the top. A tutorial from The Coletterie was helpful when I tried to figure out how to make the scallops. 



The fabric is a bright turquoise/petrol jersey knit, probably a cotton/lycra blend (but I'm not sure since I bought it from a thrift store a while ago). I've been thinking of using it for making a shirt that's a little fancier than the plain shirts I usually make, so this was a perfect project! 



Summary in Swedish: Det här är mitt bidrag till veckans tema "Nature Inspired" i tävlingen Challenge Create: Adult Edition. Som synes inspirerades jag av alla fina vårblommor som växer så här års. Jag använde mitt favorittröjmönster från Ottobre 2/2007, och hittade en beskrivning på hur man kan sy en vågig fåll som i det här fallet skulle symbolisera blomblad. Tyget är köpt på second hand och jag har tänkt att jag skulle använda det till att göra en lite "finare" och mer arbetad tröja än dem jag vanligtvis syr, så det här var ett perfekt projekt!

Challenge Create: Adult Edition



Challenge Create är en sömnadstävling på en amerikansk syblogg som jag hittade nyligen. Tävlingen består av två delar; en del där fyra på förhand utvalda deltagare tävlar mot varandra och en "sew-along"-del där alla intresserade får vara med. De fyra första veckorna i april (med tjuvstart idag, sista mars) har varsitt tema och som deltagare i den öppna tävlingen har man måndag morgon till fredag morgon på sig att länka till sitt bidrag till temat. Sedan är det omröstning i båda tävlingsdelarna under helgen. Om jag har förstått det rätt är varje veckotema i den öppna delen en enskild tävling så man måste inte vara med varje vecka.

Jag har tänkt att jag ska vara med i den öppna tävlingen - inte för att jag tror att jag har någon chans att vinna (det brukar alltid vara många avancerade kreationer i dylika tävlingar) utan för att utmana mig själv och se till att det blir av att jag syr några av de där sakerna jag länge har tänkt sy. För jag tänker se till att mina tävlingsbidrag är användbara och helst är något jag har planerat att sy, fast med en vinkling så att det passar till temat.

Om ett par timmar kan man länka till det första temat, Nature Inspired, så då kommer mitt första tävlingsinlägg! Det kommer vara på engelska eftersom det är en amerikansk tävling, men jag gör en svensk summering i slutet.

Jag har hittat några liknande tävlingar tidigare och tycker att det är kul att titta igenom gamla "säsonger" och se hur deltagarna har tolkat alla teman. Om någon annan är intresserad finns de här:
Refashion Runway (min favorit, såklart!)
Project Sewn
Project Run and Play (barnkläder)

tisdag 25 mars 2014

Symöte: Rosa lapptäcksblock

Förra veckan berättade jag om mina planer för ett draperi i lapptäcksstil, i söndags visade jag de färdigsydda gröna blocken och nu har jag även gjort klart de rosa! Jag har aldrig varit särskilt förtjust i rosa, men blandat med andra färger kan det vara snyggt, särskilt de mörkare nyanserna. När jag sydde de här blocken blev jag förvånansvärt tilltalad av det "mellanrosa" tyget med ljusrosa prickar, alltså det som syns längst till vänster i blocket i övre vänstra hörnet. Nästan så att jag blev sugen på att sy något till mig själv av det... Vi får väl se.



De tre ljusaste tygerna i de här blocken kommer från ett och samma påslakan - smidigt sätt att få matchande tyger! Det mörkrosa med bubblor har varit ett örngott, ursprungligen från Ikea (men köpt på second hand), och det enfärgade var en lägerhalsduk från ett scoutläger. Jag var lite tveksam till att klippa sönder den av nostalgiska skäl men kom fram till att jag aldrig skulle ha haft anledning att använda den igen, och nu när den kommer finnas med i draperiet i mitt sy- och pysselrum kommer jag ju se den mycket oftare än om den legat i en låda någonstans.



Det här är mitt bidrag till veckans symöte med Husmorsskolans Nya Syförening!

måndag 24 mars 2014

Att sy "fördjupningar" i en dyna

Jag fick ett önskemål om att beskriva lite mer detaljerat hur jag syr "fördjupningarna" i dynan till min fåtölj, så här kommer en beskrivning. Innan jag börjar vill jag påpeka två saker:
1. Min metod utgår från en befintlig dyna där det finns/har funnits fördjupningar tidigare. Det kanske går att göra helt nya fördjupningar i t.ex. en madrass på samma sätt, men det har jag inte provat.
2. Jag är en glad amatör som experimenterar och gör som jag tycker funkar, så det är mycket möjligt att det finns bättre, enklare, snyggare och mer "korrekta" sätt. Jag tar gärna emot tips!

Okej, då kör vi! De här verktygen använder jag:

1. En rak nål, 6,5 cm lång och 1 mm tjock.
2. En böjd nål, 3,3 mm rakt över från spets till öga.
3. En fingerborg.
4. En tång med räfflad "kläm-yta".
5. En sax.

De båda nålarna kommer från ett nålbrev med sju olika "hantverksnålar" som jag köpte för 29 kr på den lokala tygaffären. En investering jag är mycket nöjd med!




Så här gör jag:

1. Jag börjar med att klippa till en tråd. Det är förmodligen bra med en ganska tjock tråd men det har jag ingen i någon bra färg så jag tar en vanlig sytråd och viker dubbel, trär igenom nålsögat och knyter en knut i änden (så att tråden i praktiken blir fyrdubbel när jag syr).

2. Jag fäster tråden i baksidestyget genom att sticka nålen ner genom tyget och sedan upp igen (som när man syr ett vanligt stygn) utan att dra åt helt. Sedan sticker jag nålen och tråden igenom trådänden som ännu inte dragits igenom tyget. Till sist drar jag till så att det blir en knut. Jag upptäckte nämligen att det inte gick att bara börja med det första stygnet direkt och lita på knuten i änden av tråden; den knuten var för klen så den drogs igenom tyget. (Det hjälpte inte heller att göra många knutar på varandra.)



3. Nästa steg är att sticka nålen genom madrassen och ut på ovansidan. Jag lägger dynan med ovansidan upp på kanten av bordet så att den sticker ut lite, så att jag kan trycka på nålen från undersidan och ta emot den på ovansidan samtidigt. För att kunna trycka på nålen ordentligt använder jag en fingerborg. Innan spetsen går igenom tyget måttar jag in den så att nålen kommer upp ungefär vid ena kanten av fördjupningen. Hamnar den helt fel drar jag ut nålen och gör om. (Här utgår jag alltså från en befintlig fördjupning.)

4. Ibland är det svårt att få ett bra grepp om nålen för att kunna dra igenom den, trots att jag trycker på underifrån. Då använder jag tången. Tången är också bra om jag måste dra ut nålen på baksidan igen och göra om.



5. När nålen har dragits igenom tyget gör jag det första stygnet på ovansidan genom att sticka ner nålen igen ungefär 1 cm från där den kom upp, tvärs över fördjupningen. Återigen kommer fingerborgen till användning.

6. Dra igenom nålen till undersidan, dra till ordentligt och upprepa steg 3-5 för att göra ett andra stygn på ovansidan. Jag syr stygnen på ovansidan som ett kryss.



7. För att fästa tråden använder jag den böjda nålen. För att få loss den raka nålen så att jag kan byta nål börjar jag med att klippa av tråden nära nålsögat på den raka nålen. Sedan sticker jag i den böjda nålen genom baksidestyget nere i fördjupningen (därav behovet av böjd nål) och trär tråden genom nålsögat.

8. Jag drar sedan nålen genom tyget, men drar inte åt helt direkt utan låter den del av tråden som inte dragits igenom tyget än bilda en ögla. Änden av tråden, som har dragits igenom tyget, trär jag genom öglan och drar åt så att det blir en knut. Det gäller att dra åt ordentligt, så att det verkligen blir en fördjupning. Om tråden räcker till gör jag en likadan knut till för att det ska hålla riktigt bra.




Klart! Upprepa 28 gånger... eller ja, så många fördjupningar du nu behöver göra :)


söndag 23 mars 2014

I mina händer - Grönt och skönt

I helgen har jag växlat mellan två syprojekt, ett grönt och ett skönt (som i bekvämt). Först och främst har jag sytt de gröna blocken till mitt draperi-lapptäcke som jag berättade om i mitt förra inlägg.



Jag tycker verkligen att det är jättekul att kombinera ihop tyger och sy ihop dem och se hur det blir! Sedan jag gjorde min inventering av tygförrådet i tisdags har jag bättrat på mitt innehav av tyger lite grann genom ett besök på en secondhandaffär, och härnäst tror jag att jag ska ta itu med de rosa blocken.

Innan jag beskar bilden ovan såg den ut så här:



Överst i bilden skymtar det "sköna" projektet. Det är resultatet av de långa bitar av jeanstyg som jag började skära till för några veckor sedan och visade i en tidigare omgång av "I mina händer", nämligen ett nytt överdrag till en dyna till en fåtölj. Det jag har fixat med i helgen är att sy en massa små fördjupningar i dynan. Originaldynan hade sådana och jag ville återskapa dem eftersom de spelar en viktig roll i att få dynan att se ut som en fåtölj-dyna och inte bara en madrass i ett påsigt fodral. Det var dock svårare än jag trodde så jag fick vara lite kreativ för att klura ut hur jag skulle göra. Med hjälp av en extra lång nål, en sådan där böjd nål som man använder till möbeltapetsering, en fingerborg och en tång (!) har jag nu sytt 18 av 28 fördjupningar. Det tar sin lilla tid och är lite enformigt, så det är därför jag har växlat mellan de båda projekten.

Här hittar du alla veckans bidrag till utmaningen "I mina händer"!

tisdag 18 mars 2014

Symöte: Färgglada planer

Idag har jag inget färdigt att visa, så jag berättar istället om en av alla mina sömnadsplaner. Jag ska sy ett draperi att hänga för värmeväxlaren som sitter i ett hörn av sy- och pysselrummet, och har kommit fram att det vore kul att göra det som ett stort lapptäcke. Det kommer ändå behöva skarvas eftersom det måste vara både långt och brett, så varför inte göra det ordentligt?



Planen just nu är att göra ett riktigt färgglatt lapptäcke, så jag plockade fram min låda med halvstora tyger och inventerade förrådet. Jag har helt klart flest gröna tyger, och inte så många blå vilket förvånade mig eftersom blått är min favoritfärg. Om jag ska göra det mönster jag har planerat måste jag köpa lite mer tyg av nästan alla färger, men det är ett roligt bekymmer :)

Jag blev riktigt glad av att plocka med tygerna och lägga upp dem och titta på alla färger. Att kombinera ihop färger och mönster kan vara något av det roligaste med att sy lapptäcken!

Kika in här för att se vad andra syföreningsmedlemmar sysslat med den senaste tiden!

söndag 16 mars 2014

I mina händer: Sybordsdraperi

...eller "I våra händer" för att vara mer korrekt. Det här draperiet har min man och jag sytt tillsammans! Vi började projektet i torsdags när vi satte upp draperiskenan, och igår satte vi upp en skena till på andra sidan av bordet plus ytterligare en (betydligt krångligare, med tre svängar!) i taket för att dölja värmeväxlaren som sitter i ena hörnet av syrummet. När det var klart var min man ivrig och ville se hur det skulle bli med draperier uppsatta, men det fanns inga färdiga att hänga upp. Han har pratat lite grann tidigare om att han vill lära sig sy, så det här var ett bra tillfälle! Maken klippte till draperiet och pressade och sydde fållen, efter instruktioner från mig, och jag sydde fast bandet som används till upphängningen.



Enligt instruktionerna på Ikeas hemsida (draperiskenan och krokarna är därifrån) skulle man ha ett rynkband på draperiet/gardinen för att fästa den i krokarna. Det hade jag inte köpt, men jag googlade lite och tittade på några bilder och kom fram till en egen lösning. Jag tog ett långt band; snedslå fick det blir eftersom det var det jag hade, och nålade fast någon centimeter från draperiets överkant. Jag placerade ut nålarna med jämna mellanrum, lika många som antalet krokar, och sydde sedan en söm tvärs över bandet på vardera sidan om varje nål för att göra som en liten hälla där kroken kunde haka fast. Det hade kanske blivit stadigare med ett riktigt rynkband som jag förstår är betydligt bredare, men jag tror att det här kommer fungera helt okej!



Här finns utmaningen "I mina händer" med länkar till fler bloggar.

tisdag 11 mars 2014

Symöte: Länge leve pyjamasbyxorna!

Att förlänga livstiden på sådant man redan äger tycker jag är en bra variant av återbruk. De här pyjamasbyxorna har jag haft lääääänge; jag fick dem i julklapp julen 1999 när jag var 14 år. Jularna precis före och precis efter fick jag också pyjamasar, och dessa tre pyjamasar roterade jag sedan i kanske tio års tid fram tills ett av paren slutgiltigt gav upp. De här byxorna har hållit väldigt bra och bara lagats lite grann någon gång förut, men nu hade resåren blivit alldeles för uttänjd så de användes bara när de andra (nyare) var i tvätten. Jag har länge tänkt att jag borde fixa resåren, och nu gjorde jag äntligen slag i saken! (Jag har upptäckt att syföreningen gör så att jag tar tag i en del småsaker som jag skjutit upp, så att jag har något att visa om jag inte har något färdigt större projekt att blogga om. En bieffekt som jag inte tackar nej till!)



Jag tänkte egentligen byta ut den gamla resåren men jag upptäckte att den var väldigt ordentligt fastsydd så det hade förmodligen tagit lång tid. Istället gjorde jag så här:
1. Måttade och klippte en lagom lång bit av den nya resåren, och sydde ihop den till en cirkel.
2. Sydde fast den nya resåren med sömmar tvärs över resåren på åtta ställen jämnt fördelade runt insidan av linningen. (Här sydde jag alltså PÅ den gamla resåren, som fortfarande var inuti linningen.)
3. Vek över linningen och sydde fast den. Klart!



I princip blev linningen som en resårkanal, men jag sydde alltså fast resåren innan jag sydde själva kanalen. Det gjorde jag för att undvika att resåren vrider sig. Att sy fast hela resåren fungerar tyvärr inte på min ganska enkla symaskin, den drar ut resåren så att resårfunktionen försvinner... Byxorna blev lite kortare än de varit tidigare men de var rätt långa så de passar fortfarande bra. Jag tycker att resultatet blev helt okej!

Det här är mitt bidrag till veckans symöte med Husmorsskolans Nya Syförening.

söndag 9 mars 2014

I mina händer: Gardinfix

Min man och jag flyttade för ett par månader sedan, och vi har kommit i ordning med det mesta men lite smågrejer finns det kvar att fixa. Idag tog vi tag i ett par gardinrelaterade projekt. I matrummet har de här prickiga gardinerna hängt ganska länge, men de var ett par decimeter för långa eftersom vi hade högre i tak på det förra stället vi bodde. Nu har jag sytt upp dem så att de passar bättre här.



Matrumsfönstret är nog mitt favoritfönster just nu. Hela matrummet är ganska färgglatt, och det har jag fångat upp i fönstret med prickiga gardiner, blommor i röd och gul kruka och en glad blommig flaska som jag hittade på second hand för ett tag sedan.



Gästrummet tapetserade vi om i samband med inflyttningen, och då tog vi ner gardinstångsfästena. Därför var gästrummet det rum som fick gardiner allra sist. Idag skruvade vi upp fästena, och efter det gick det snabbt att sätta upp gardinstången och gardinerna. Jag insåg att det är svårt att hitta gardiner som passar bra till stormönstrade tapeter (åtminstone om man som jag gillar när det inte är alltför skrikigt och rörigt) så det blev ett par enkla vita panelgardiner, också secondhandinköp.



Kika in här för att se vad några andra bloggare har pysslat med den senaste tiden!


fredag 7 mars 2014

Äntligen färdig tunika!

Den här tunikan påbörjade jag någon gång i höstas, men jag fastnade på det tråkiga momentet att fålla den... Då var det tänkt att den skulle bli en klänning. Efter det har jag sytt (och färdigställt) en "stickad" trikåklänning till och köpt ytterligare en på second hand, så med tanke på att jag använder klänning rätt sällan insåg jag att jag inte direkt behövde en till. Jag klippte därför av den ett par decimeter för att göra om den till en tunika. Det var inte lätt att få till rätt färg på bilderna, men den högra bilden som visar tunikan bakifrån har ungefär rätt färgåtergivning.



Tunikan är sydd i ett ganska tunt trikåtyg med stickad känsla (alla trikåtyger är väl stickade, men det här har glesare mellan maskorna och är mindre slätt än de flesta trikåtyger). Tyget är köpt på second hand. Tunikans övre del samt ärmarna är sydda efter mitt favorit-tröjmönster (från Ottobre 2/2007). Nederdelen bestod från början av fyra likadana delar, lite som en rektangel fast med långsidorna utställda och den övre kortsidan kortare än den nedre (vet inte om det finns något geometriskt namn för den formen?). Efter att jag sytt ihop dem och sytt fast nederdelen i överdelen sydde jag in "rektanglarnas" långsidessömmar efter behov, ungefär som insnitt, för att få den mer figursydd. Så långt hade jag kommit när jag lämnade den i höstas, och det enda jag behövde göra nu var att klippa av den till en bra längd och sedan sicksacka nederkanten och ärmsluten för att få en lite vågig nederkant. Lätt fixat!

tisdag 4 mars 2014

Det bidde en kjol...



Ja, kära nån. Som jag antydde i mitt förra inlägg tog det rätt lång tid att göra den här kjolen, och ett tag trodde jag att det skulle bli som i den där historien där en man går till en skräddare för att beställa en kostym, och varje gång han kommer tillbaka får han höra att det inte "bidde" det de kommit överens om utan att det "bidde" något annat, tills det mot slutet bara "bidde" en tumme och till slut ingenting. Den här kjolen var nämligen en blus från början och tanken var att den skulle bli en blus/skjorta också, fast i en mindre storlek. På grund av en massa tankefel och felklipp lyckades jag dock med konststycket att få blusen, som var lång och vid från början, att bli både för kort och för trång. Där trodde jag nog att jag hade kommit till att "det bidde ingenting", men sedan fick jag idén att det kanske skulle kunna bli en kjol istället och då var jag såklart tvungen att prova.



Jag utgick till viss del från samma mönster som till den grönmönstrade kjolen jag visat förut. Linningen klipptes till utifrån det mönstret, och så tog jag en del mått på kjolen men använde inte några fler mönsterdelar. Förutom linningen består den här kjolen av två mittpaneler, fram och bak, samt åtta smala våder i sidorna och en volang bestående av 20 små ihopsydda lappar i storlek 8,5 x 12 cm. Att det blev så mycket småbitar beror på att tygtillgången var minst sagt begränsad. Volangen är en lång rak remsa från början, med två veck mellan varje skarv. Nedre halvan av knappslån är ihopsydd för att slippa glipor, och i den övre delen har jag satt två tryckknappar (som inte syns från utsidan) av samma anledning. Men det är alltså inget blixtlås i kjolen utan originalknappslån från blusen används istället.



När jag först provade kjolen blev jag inte jättenöjd, den kändes inte riktigt som min stil, och jag vet ju också hur tafflig den ser ut på avigsidan... Men nu när jag har haft på mig den ett tag för fotograferingen och även sett den på bild gillar jag den mer! Framför allt är jag nöjd med att jag lyckades göra något användbart trots att det gick så fel i början.

Till sist: En bild där den våriga kjolen poserar bredvid blommorna i vår rabatt! Det är verkligen härligt att det börjar bli vår här nu! (Jag ska för övrigt korta av kjolens foder någon centimeter; jag har sett på flera bilder att det ganska lätt tittar fram.)



Det här är mitt bidrag till veckans symöte med Husmorsskolans Nya Syförening.

söndag 2 mars 2014

I mina händer - Helgens projekt

Jag hakar på den här bloggutmaningen och visar vad jag har sysslat med i helgen.

Det projekt som tillbringat absolut mest tid i mina händer den här helgen är den här grönvita tyghögen som till slut, efter diverse omvägar, blivit en färdig produkt - en grön kjol med vitt foder. Bild på kjolen i sin helhet kommer när jag fotograferat den i dagsljus; den blev färdig för bara några timmar sedan.



Igår kväll såg jag på Melodifestivalen, och under tiden passade jag på att sprätta en dragkedja och några bitar kardborreband från kasserade kläder. Jag har en hög med kläder som är för urtvättade och/eller har för mycket fläckar för att sys om, men jag ser åtminstone till att ta vara på dragkedjor och liknande. Sprättandet tar dock längre tid än man kan tro, så det är trevligt att ha något annat att roa sig med under tiden. Igår kväll såg det alltså ut så här hemma hos mig:



När den gröna kjolen äntligen blivit klar satte jag raskt igång med nästa projekt, ivrig att få göra något nytt. Det involverar delar av sex par jeans och två blå lakan, och hittills har jag skurit till tio avlånga jeanstygbitar och sicksackat deras långsidor. Vad det ska bli avslöjar jag senare, men jag kan säga så mycket som att det är ett projekt modell större.