tisdag 21 januari 2014

Trasig tunika räddad från dystert öde...



Den roligaste formen av återbruk (och kanske den mest "äkta", om man nu ska jämföra) tycker jag är när man tar något som ska kasseras helt och hållet och fixar till det så att det går att använda igen. Så var fallet med den här tunikan. Eftersom den var trasig på två ställen skulle den slängas, men jag såg dess potential och lyckades rädda den! Jag tog tyvärr ingen "före"-bild men har ritat en liten skiss för att förklara vad jag hade att utgå ifrån.



Som skissen visar var tunikan trasig på två ställen, dels mitt fram ca 10 cm från nedre fållen och dels på ena sidan, ganska nära sidsömmen. Tunikan var dessutom flera storlekar för stor för mig, och ganska vid. Hålet i sidan var lätt att bli av med eftersom jag hade tänkt sy in tunikan i sidorna, men hålet mitt fram var värre. Det satt för högt upp för att det skulle räcka att bara klippa av nederdelen och göra en ny fåll. Jag klippte ändå av tunikan i jämnhöjd med hålet men sparade den avklippta biten. Sedan klippte jag bort ärmarna, sydde in tunikan i sidorna och förminskade samtidigt ärmhålen, minskade vidden på ärmarna och sydde dit dem igen. Till sist var det dags att sätta tillbaka den avklippta nederdelen. Jag tog tillvara på att den nu var betydligt bredare än resten av (den nu insydda) tunikan, och gjorde veck runt om remsan innan jag sydde fast den längst ner på tunikan. På så vis blev det som en volang längst ner!



En stor fördel med att sy om gamla plagg till nya är att man ofta kan återanvända sömmar och detaljer. Här fick jag knappslå och rynkningar "på köpet", och jag behövde inte sy en endaste fåll!

Det här är mitt bidrag till veckans syföreningsmöte med Husmorsskolans Nya Syförening!




6 kommentarer:

  1. Vad snygg den blev och så roligt att du startat en blogg på det här temat. Jag ser fram emot framtida inlägg!

    SvaraRadera
  2. Hej! Den tunna bäddmadrassen fungerar okej eftersom resårbottnen under är så pass mjuk (det är ett barn som sover i så han har en mjukare variant av resårbotten än jag skulle köpa åt en vuxen). Men jag tror att det optimala till en vuxen vore en lite tjockare madrass, man skulle kunna kombinera oekologisk resårbotten, oekologisk tjockare bäddmadrass och sedan köpa en tunn ekologisk att ha allra överst?

    SvaraRadera
  3. Vilket fenomenalt bra återbruk, och vad mycket bra grejor du hittar på! Ska lätt börja läsa din blogg :-)

    SvaraRadera