fredag 10 januari 2014

Från linne till tunika med holkärm

Den närmaste tiden kommer det mest bli gamla saker som visas här, för min symaskin och alla tyger och pysselsaker ligger nedpackade i flyttlådor. (Vi ska flytta till ett hus! Jag ska få ett sy- och pysselrum!!) Som tur är har jag just fått en ny kamera som klarar av att ta icke-suddiga bilder, så jag har passat på att fotografera några alster som jag har färdigställt tidigare men inte visat här än.

Först ut är en tunika som från början var ett linne - bloggens första "refashion"! (Jag gillar egentligen inte att använda engelska ord när jag skriver på svenska, men har inte lyckats hitta någon bra översättning. Tips mottages gärna!) Refashioning handlar om att sy om och fixa till befintliga klädesplagg och skapa nya plagg av gamla, och det är något jag tycker är kul!Jag köpte det här linnet på second hand för att jag tyckte att tyget var jättefint. Modellen gillade jag dock inte alls - lång, alldeles för urringad och för vid för min smak. Jag började med att korta av axelbanden så att urringningen blev lagom. Sedan sydde jag in linnet i sidorna. Av det tyg som blev över fick jag ut två ärmar som jag sydde fast efter att ha sprättat bort kantbandet från ärmhålen. Tunikan blev snabbt en favorit och jag har använt den mycket!

2 kommentarer:

  1. Snyggt! Och jag håller med om att vi skulle behöva fler ord på svenska. Engelskans upcycle (till skillnad från recycle) är också ett sånt ord. "Återbruk" i all ära, men det finns olika typer av återbruk och "omforma" eller "uppgradera" känns inte heller rätt i sammanhanget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, jag har funderat på passande svenska ord men inte hittat något som jag riktigt tycker stämmer med "refashion" (och "upcycle" som jag också har klurat på). Båda dessa engelska termer är väl ordlekar eller åtminstone sammansatta för just det de avser så det måste ju inte vara ett befintligt svenskt ord, men jag har inte lyckats komma på något bra nytt ord heller.

      Radera