torsdag 16 januari 2014

Flätad korgFör något år sedan provade jag på en för mig ny pysselvariant; att fläta korgar av plast eller papper. Jag minns inte varifrån jag fick idén, men jag hittade ganska snart till den danska bloggen Når genbrug bliver guld där det finns en bra beskrivning på hur man gör. Man använder inte långa remsor, utan varje fyrkant i korgen är gjord av en separat pappers- eller plastbit som viks på ett speciellt sätt och flätas ihop med de andra i ett sicksackmönster. Sedan syr man ihop sicksackbitarna med varandra.

Det är ett ganska tidskrävande pyssel och jag har inte gjort så många flätade saker, men jag tycker att det är ett kul sätt att ta tillvara på exempelvis tomma godispåsar eller utlästa tidskrifter. Korgen på bilderna ovan är flätad av papper; jag har klippt ut lagom stora bitar ur tidskriftssidor med enfärgade partier. Papperet visade sig vara lite skört och i något av hörnen revs en bit sönder när jag sydde ihop korgen, så det kan vara en bra idé att täcka papperet med plast först, exempelvis som det beskrivs här.


2 kommentarer:

 1. Hej, vad roligt att du flätar korgar! Jag har gjort jättemånga av strimlade mjölkpaket och juicepaket -- det är ett fantastiskt material just till sådant pyssel (jag har inte kommit på något annat lika bra användningsområde). Tekniken som jag har lärt mig resulterar inte i täta korgar, utan man flätar liksom in hål överallt. Har inte sett någon beskrivning någonstans än bara ... Men om du vill ha ett starkt material att fläta av, prova med mjölkpaket etc!
  Hälsningar från

  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, det kan nog fungera även med den här tekniken, om man låter bli att vika strimlorna på längden.

   Radera