tisdag 7 januari 2014

Turkost trekants-block

Jag har tänkt att det vore kul att prova att sy ett lapptäcke eller dylikt med trekantslappar, och nu har jag gjort ett första trekants-block! Jag utgick från ett mönster på bloggen Quilt Art Designs men anpassade det lite efter mitt tygförråd och vad jag tyckte blev snyggt.Planen (eller förhoppningen, snarare) är att göra ytterligare 19 block i totalt 10 färger, som sedan sys ihop till ett färgglatt lapptäcke. Kanske blir det lite mindre, vi får väl se hur länge jag håller intresset uppe... Blocket som jag utgick från är det första av nio så kallade "Block of the Month" som kommer att presenteras på nämnda blogg en gång i månaden, och om jag gillar de efterföljande har jag tänkt mig att jag ska sy två av varje (i olika färger). I oktober får jag sedan leta upp ett annat trekants-block som jag gillar för att sy de två sista blocken. Eller varför inte hitta på ett eget? Två block per månad borde jag kunna klara av.

Jag tänkte passa på att dela med mig av ett tips angående lappsömnad. När jag syr något i lappteknik brukar jag lägga ut de färdigklippta lapparna på golvet för att bestämma hur de ska sys ihop. Innan jag börjar sy tar jag en lapp i taget i tur och ordning och så skriver jag lappens nummer i ett hörn på baksidan (alltid samma hörn på alla lappar). Lappen i övre vänstra hörnet får nummer 1, nästa lapp får nummer 2 osv. På så vis kan jag lätt dubbelkolla efterhand att jag syr ihop rätt lappar med varandra och att de ligger på rätt håll.3 kommentarer:

  1. Vilket enormt jobb. Nu blev jag matt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå, det var inte meningen! :) Jo, det lär nog bli en hel del jobb, men eftersom jag har tänkt dela upp det och sy lite varje månad tror jag att det kan kännas kul hela vägen. Och om jag tröttnar får det bli en mindre filt!

      Radera