tisdag 11 februari 2014

Symöte: Dubbelsängslakan

Min man och jag har precis köpt en dubbelsäng, vilket vi inte har haft tidigare. Därför behövde vi uppdatera linneskåpet med ett par dubbelsängslakan. När jag ska köpa nya saker till mig själv eller till hemmet vill jag helst köpa dem på second hand, främst av miljöskäl, och för länge sedan sprang jag på ett dubbelsängslakan på en secondhandbutik men köpte det inte eftersom vi inte hade någon dubbelsäng då. Gissa om jag har ångrat det några gånger nu? För nu när jag behövde ett har jag förstås inte hittat något trots idogt letande. Till slut köpte jag istället två stycken vanliga likadana enkelsängslakan och sydde ihop dem till ett. Det låter kanske som ett väl simpelt projekt att visa upp, och det var snabbt och lätt att sy men jag kom även på en liten extra finess som jag tänkte dela med mig av. 1. Jag började med att lägga lakanen räta mot räta längs ena långsidan och nåla ihop fållarna (jag sprättade alltså inte upp dem utan lät dem vara, för att få en snygg kant på baksidan och slippa sicksacka). 
2. Därefter sydde jag ihop lakanen med raksöm. Så långt inga konstigheter.
3. Nästa steg var att pressa isär sömsmånerna (det vill säga fållarna). 
4. Sista momentet, och nu kommer vi till finessen: För att slippa en knölig söm i mitten av sängen stickade jag ner sömsmånerna med en raksöm på vardera sidan någon centimeter från mittensömmen. På så vis kommer inte sömsmånerna korva ihop sig, utan ligger lika släta som när de var nypressade. 

Enkelt, men jag tror att det kommer göra stor skillnad för bekvämligheten!

Det här blir mitt bidrag till veckans symöte med Husmorsskolans Nya Syförening!

5 kommentarer:

 1. Blir fint som snus! Själv tycker jag att de flesta nyttoprylar är mer åt det trista hållet att göra. Min man önskar att sylusten hade spillt över på praktiska projekt så som att laga blixtlås och hål. Han hade nog gärna haft dig som fru i det avseendet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är verkligen inte alltid som jag tar tag i nyttoprojekt så snabbt. Den här gången var det nog mycket för att jag ville testa min idé.

   Radera
 2. Jag tycker detta var ett jättebra tips att visa upp på symötet!

  SvaraRadera
 3. Man ska inte förringa det enkla, det är ibland det bästa!
  Hoppas ni sover riktigt gott framöver!

  SvaraRadera
 4. Jag har tänkt göra samma sak, eftersom vi har precis samma problem :-) Vad bra du skrev om det, nu blev jag lite motiverad !

  SvaraRadera