fredag 31 januari 2014

Stora blomsterarrangemangs-dagen

Äntligen ett aktuellt inlägg från nya huset! Mina svärföräldrar kom och hälsade på igår kväll, och min svärmor hade med sig en massa krukväxter som hon drivit upp från sticklingar. Nu på eftermiddagen har jag planterat om och arrangerat dessa krukväxter, och försökt hitta lämpliga platser för dem runt om i huset. Ett krux är att våra fönsterbrädor är så smala; bara 15 cm, så jag får vara lite kreativ...

Det första arrangemanget jag gjorde är det på bilden nedan. Den avlånga smala krukan fick jag ett färdigt arrangemang i för ett par år sedan, men blommorna har för länge sedan vissnat. Originalvarianten innehöll bland annat murgröna på en båge, och det tyckte jag passade bra, så när jag nu fick en murgröneliknande växt från min svärmor arrangerade jag den på samma sätt. En annan liten blomma fick plats bredvid.




Jag hade tyvärr inte kvar bågen som murgrönan satt på, men jag gjorde en ny av lite ståltråd. Så här gjorde jag (se bilder nedan):
1. Jag gjorde ett kors av ståltråd (vikt dubbel ett par gånger för att öka stabiliteten).
2. Jag måttade ungefär hur stor båge jag ville ha och klippte till två bitar ståltråd som var dubbelt så långa. Sedan vek jag en av bitarna på mitten och snurrade de båda längderna runt varandra, och gjorde därefter likadant med den andra biten. Till sist snurrade jag ihop båda längderna med varandra. (Snurrigt?)
3. De två ändarna på den nu fyrdubbla ståltrådslängden satte jag fast i korset, så att längden blev till en båge, och sedan tejpade jag fast korset i botten på krukan. (Det sistnämnda är kanske lite okonventionellt, men det höll i alla fall ståltrådsbågen på plats tills jag fyllt på med jord, och det var mitt syfte.)
4. (ej på bild) Sedan fyllde jag på ett lager jord, och så planterade jag de båda växterna som vanligt. Slingerväxtens rankor virade jag till sist runt bågen, en ranka i taget. Jag behövde inte fästa dem på något sätt.



Den murgröneliknande växten fick jag egentligen i en hög smal kruka med en slingrig, dekorativ stötta, men den krukan blev ju ledig när jag gjorde arrangemanget ovan. Istället kom jag på idén att använda krukan + stöttan till en annan växt med långa rankor. Vi hade en likadan växt för några år sedan och jag tyckte att den såg så risig ut när rankorna bara hängde, så jag ville göra något annat nu. Min svärmor hade satt flera små skott i en och samma kruka, och jag tog två av dem och planterade i innerkrukan till den här höga krukan.



Jag blev riktigt upplivad när båda dessa arrangemang blev så bra som jag hoppats, och eftersom jag hade ytterligare ett par skott av samma växt som den förra tog jag mig raskt an att göra en båge till dem också. Den krukan fick stå tillsammans med två andra på en byrå vi har i hallen/vardagsrummet. Fetbladsväxten (till vänster) köpte jag när jag flyttade hemifrån för snart tio år sedan, och har haft med mig den nästan överallt där jag har bott sedan dess. Arrangemanget i mitten kan jag inte ta åt mig äran för; det var en present från svärmor.



Jag har inte hållit på särskilt mycket med att arrangera blommor förut, och även om de här var förhållandevis enkla grejer var det roligt, och jag blev nöjd!

tisdag 28 januari 2014

Säg hej till Ogli!

Vi är fortfarande mitt uppe i vår flytt, och det som ska bli mitt sy- och pysselrum är belamrat med lådor, så inte heller denna symötestisdag kan jag visa något nytt utan det får bli ett tidigare alster. I en flyttlåda med kontorssaker hittade jag den här lille vännen, som jag virkade till min man för ett par jular sedan - Ogli!



Ogli är en "Ogliosaurus Plex" och är virkad efter ett mönster i Mia Bengtssons bok Virka roliga amigurumis. Både min man och jag gillade mönstret jättemycket, så vår Ogli blev nästan en exakt kopia av förlagan, dock med vita ben eftersom det blå garnet höll på att ta slut... Ogli har sedan tillkomsten bott i vårt arbetsrum, och han verkar ha funnit sig tillrätta även i arbetsrummet i det nya huset. Här kan han stå och titta på den som sitter vid datorn...



...hjälpa till att skriva på tangentbordet (det är inte så lätt när man inte är så stor, men ingen ska komma och säga att han inte försöker!)...



... och bekanta sig med sin nya kompis Routern (som påminner rätt mycket om en robot, tycker Ogli, men är väldigt tystlåten och stillsam).



Ogli är en sällskaplig liten dinosaurie som vi är glada att ha i vårt arbetsrum!

Det här är mitt bidrag till veckans symöte med Husmorsskolans Nya Syförening.

söndag 26 januari 2014

Tre t-shirt-refashions

Nu blir det mycket "refashion" här på bloggen, men faktum är att en stor del av det jag har sytt sedan jag började sy på allvar är just kläder som tidigare varit andra klädesplagg. När jag syr har jag ofta tänkt ut i förväg hur jag ska göra, men ibland får jag nya idéer under resans gång eller tvingas tänka om för att det jag planerat inte fungerar. Det kan ge upphov till lite udda detaljer, och gör sömnaden lite mer spännande! Här kommer tre t-shirtar som alla har något sådant spontant inslag.

Den här tröjan är sydd av bakstyckena från två andra tröjor; båda med fula tryck på framstyckena. Jag hade först tänkt mig att jag skulle ha den grå sidan fram, så därför gjorde jag den lite urringad. När jag provade insåg jag att det grå blev alldeles för blekt mot mitt ansikte, så jag vände och gjorde den blå sidan till framsida istället. Därför blev den här tröjan urringad både fram och bak, vilket blev en rolig detalj.



Även nästa tröja är sydd av delar av gamla t-shirtar, närmare bestämt tre stycken. Jag hade lite begränsat med vitt tyg, så därför fick det bli en söm ganska högt upp på ryggen för att skarva lite. Det gröna fältet tillkom eftersom jag tyckte att tröjan blev lite för kort. Jag ville inte förlänga den nedtill eftersom jag ville använda fållarna från ursprungs-tröjorna, så därför klippte jag av tröjan och satte dit det gröna bandet en bit upp istället. När jag skulle sy fast nederkanten igen fick jag en sådan där spontan idé, och vände remsan ett halvt varv så att den i huvudsak blå framsidan fick en vit nederkant, och tvärtom.



Den sista av de tre tröjorna är sydd av enbart en gammal t-shirt. Den var i storlek XXL eller ännu större, och på bröstet fanns ett tryck som jag ville bli av med. Eftersom t-shirten var så pass stor lyckades jag få ut ett halvt bakstycke på vardera sidan om trycket på framsidan. När jag skulle skarva ihop dem ville jag göra något roligt av sömmen så att det skulle se genomtänkt ut, och sydde därför ihop de båda bitarna platt mot varandra (aviga mot räta istället för räta mot räta) med en synlig röd våffelsöm. Eftersom jag tyckte att det skulle bli lite tråkigt att bara ha en enfärgad mörkblå framsida kom jag på idén att spinna vidare på det där med synliga sömmar, och sydde likadana sömmar i lite olika färger kors och tvärs över framstycket innan jag sydde ihop allt.


fredag 24 januari 2014

Några små amigurumi

Jag började virka amigurumi (små söta virkade figurer) sommaren 2009. Jag lärde mig tekniken av Mia Bengtssons bok Virka amigurumi där jag också hittade många roliga och lättvirkade mönster. Bilden nedan visar några av mina tidigaste alster. Musen och grisen kommer från Mia Bengtssons bok, och grundmönstret är detsamma men jag använde tjockare garn och grövre virknål till musen som är störst. Mönstret till grodan hittade jag någonstans på nätet (tyvärr minns jag inte längre var).



Jag fick också en annan amigurumi-mönsterbok; Virka läskigt söta figurer av Christen Haden. Den boken gillade jag inte lika mycket som Mia Bengtssons; de flesta figurerna utgick från i princip samma mönster och det var mest tillbehören som skilde sig åt. Ett mönster som stack ut lite var dock den lilla cirkusapan, till vänster på bilden nedan. Figuren till höger är en liten maskot med nyckelring, och den kommer från Bengtssons bok.



Något år senare virkade jag lite julklappar, bland annat de här två figurerna som ska föreställa mina föräldrar! Formen är en klassisk amigurumi-form som ni ser, men färger och mönster osv. har jag själv hittat på utifrån hur mina föräldrar ser ut och brukar klä sig. Ifall det inte är helt tydligt så har min pappa randig skjorta och jeans, blå ögon och skägg och mustasch, och min mamma har röda byxor, randig Polarn O. Pyret-tröja, bruna ögon och en kortklippt frisyr med lugg.

Jag var tyvärr inte med när mina föräldrar öppnade paketen eftersom jag firade jul med min mans familj det året, men tydligen var min pappa lättast att känna igen :) Året därpå använde mina föräldrar en bild på dessa figurer som julkort, så de blev uppskattade!




tisdag 21 januari 2014

Trasig tunika räddad från dystert öde...



Den roligaste formen av återbruk (och kanske den mest "äkta", om man nu ska jämföra) tycker jag är när man tar något som ska kasseras helt och hållet och fixar till det så att det går att använda igen. Så var fallet med den här tunikan. Eftersom den var trasig på två ställen skulle den slängas, men jag såg dess potential och lyckades rädda den! Jag tog tyvärr ingen "före"-bild men har ritat en liten skiss för att förklara vad jag hade att utgå ifrån.



Som skissen visar var tunikan trasig på två ställen, dels mitt fram ca 10 cm från nedre fållen och dels på ena sidan, ganska nära sidsömmen. Tunikan var dessutom flera storlekar för stor för mig, och ganska vid. Hålet i sidan var lätt att bli av med eftersom jag hade tänkt sy in tunikan i sidorna, men hålet mitt fram var värre. Det satt för högt upp för att det skulle räcka att bara klippa av nederdelen och göra en ny fåll. Jag klippte ändå av tunikan i jämnhöjd med hålet men sparade den avklippta biten. Sedan klippte jag bort ärmarna, sydde in tunikan i sidorna och förminskade samtidigt ärmhålen, minskade vidden på ärmarna och sydde dit dem igen. Till sist var det dags att sätta tillbaka den avklippta nederdelen. Jag tog tillvara på att den nu var betydligt bredare än resten av (den nu insydda) tunikan, och gjorde veck runt om remsan innan jag sydde fast den längst ner på tunikan. På så vis blev det som en volang längst ner!



En stor fördel med att sy om gamla plagg till nya är att man ofta kan återanvända sömmar och detaljer. Här fick jag knappslå och rynkningar "på köpet", och jag behövde inte sy en endaste fåll!

Det här är mitt bidrag till veckans syföreningsmöte med Husmorsskolans Nya Syförening!




torsdag 16 januari 2014

Flätad korg



För något år sedan provade jag på en för mig ny pysselvariant; att fläta korgar av plast eller papper. Jag minns inte varifrån jag fick idén, men jag hittade ganska snart till den danska bloggen Når genbrug bliver guld där det finns en bra beskrivning på hur man gör. Man använder inte långa remsor, utan varje fyrkant i korgen är gjord av en separat pappers- eller plastbit som viks på ett speciellt sätt och flätas ihop med de andra i ett sicksackmönster. Sedan syr man ihop sicksackbitarna med varandra.

Det är ett ganska tidskrävande pyssel och jag har inte gjort så många flätade saker, men jag tycker att det är ett kul sätt att ta tillvara på exempelvis tomma godispåsar eller utlästa tidskrifter. Korgen på bilderna ovan är flätad av papper; jag har klippt ut lagom stora bitar ur tidskriftssidor med enfärgade partier. Papperet visade sig vara lite skört och i något av hörnen revs en bit sönder när jag sydde ihop korgen, så det kan vara en bra idé att täcka papperet med plast först, exempelvis som det beskrivs här.


tisdag 14 januari 2014

Myskläder av secondhandtyg



Förut var jag inte särskilt förtjust i att ha på mig mysbyxor, men det ändrades för ett par år sedan när jag köpte ett par träningsbyxor i mysbyxmodell. Jag upptäckte snart att jag föredrog att träna i kläder i annat material än bomull, men då hade jag redan börjat använda träningsbyxorna hemma istället. Efter att ha börjat byta om till mysbyxor nästan varje kväll efter jobbet behövde jag snart komplettera med ett par till. På en loppis hittade jag ett grått trikåtyg som passade bra till mysbyxor, och jag sydde ett par efter ett mönster som jag gjorde genom att rita av de gamla byxorna. Mudden blev inte lika bra som på originalbyxorna så jag fick lägga till ett knytband i midjan (se bild längst ner i inlägget), men i övrigt är de ungefär likadana.



Tröjan på bilderna var inte tänkt enbart till myströja utan jag har använt den ute bland folk också, men tyvärr har tyget noppat sig så mycket så nu har jag den mest hemma. Den är mycket bekväm så den passar bra att ha och skrota runt i. Tröjan är sydd helt och hållet i dubbelt tyg, eftersom båda tygerna (som också är köpta på second hand) är ganska tunna och genomskinliga. Jag klippte ut alla delar var för sig, men gjorde de blå delarna lite längre än de lila. Jag började med att fålla alla lila delar; jag räknade ut att det inte skulle fungera att göra det i efterhand. Därefter lade jag ihop de blå och lila bitarna med varandra, alltså vänster lila ärm ovanpå vänster blå ärm osv., och sydde ihop tröjan som vanligt. Slutligen fållade jag de blå delarna. Jag sparade det till sist så att jag kunde se till att få ett jämnt avstånd till fållarna på det lila tyget. Mönstret är från Ottobre 2/2007 och lite omgjort, samma som till den randiga tröjan jag visat tidigare.


Som synes på den översta bilden ovan har det lila tyget släppt lite från sömmen på högerarmen, men det är en sådan där sak som jag länge har tänkt fixa men aldrig kommer ihåg... Både tröjan och byxorna används i alla fall flitigt här hemma!

Det här inlägget är mitt bidrag till veckans symöte med Husmorsskolans Nya Syförening, där jag är med sedan förra veckan!

fredag 10 januari 2014

Från linne till tunika med holkärm

Den närmaste tiden kommer det mest bli gamla saker som visas här, för min symaskin och alla tyger och pysselsaker ligger nedpackade i flyttlådor. (Vi ska flytta till ett hus! Jag ska få ett sy- och pysselrum!!) Som tur är har jag just fått en ny kamera som klarar av att ta icke-suddiga bilder, så jag har passat på att fotografera några alster som jag har färdigställt tidigare men inte visat här än.

Först ut är en tunika som från början var ett linne - bloggens första "refashion"! (Jag gillar egentligen inte att använda engelska ord när jag skriver på svenska, men har inte lyckats hitta någon bra översättning. Tips mottages gärna!) Refashioning handlar om att sy om och fixa till befintliga klädesplagg och skapa nya plagg av gamla, och det är något jag tycker är kul!



Jag köpte det här linnet på second hand för att jag tyckte att tyget var jättefint. Modellen gillade jag dock inte alls - lång, alldeles för urringad och för vid för min smak. Jag började med att korta av axelbanden så att urringningen blev lagom. Sedan sydde jag in linnet i sidorna. Av det tyg som blev över fick jag ut två ärmar som jag sydde fast efter att ha sprättat bort kantbandet från ärmhålen. Tunikan blev snabbt en favorit och jag har använt den mycket!

tisdag 7 januari 2014

Turkost trekants-block

Jag har tänkt att det vore kul att prova att sy ett lapptäcke eller dylikt med trekantslappar, och nu har jag gjort ett första trekants-block! Jag utgick från ett mönster på bloggen Quilt Art Designs men anpassade det lite efter mitt tygförråd och vad jag tyckte blev snyggt.



Planen (eller förhoppningen, snarare) är att göra ytterligare 19 block i totalt 10 färger, som sedan sys ihop till ett färgglatt lapptäcke. Kanske blir det lite mindre, vi får väl se hur länge jag håller intresset uppe... Blocket som jag utgick från är det första av nio så kallade "Block of the Month" som kommer att presenteras på nämnda blogg en gång i månaden, och om jag gillar de efterföljande har jag tänkt mig att jag ska sy två av varje (i olika färger). I oktober får jag sedan leta upp ett annat trekants-block som jag gillar för att sy de två sista blocken. Eller varför inte hitta på ett eget? Två block per månad borde jag kunna klara av.

Jag tänkte passa på att dela med mig av ett tips angående lappsömnad. När jag syr något i lappteknik brukar jag lägga ut de färdigklippta lapparna på golvet för att bestämma hur de ska sys ihop. Innan jag börjar sy tar jag en lapp i taget i tur och ordning och så skriver jag lappens nummer i ett hörn på baksidan (alltid samma hörn på alla lappar). Lappen i övre vänstra hörnet får nummer 1, nästa lapp får nummer 2 osv. På så vis kan jag lätt dubbelkolla efterhand att jag syr ihop rätt lappar med varandra och att de ligger på rätt håll.



lördag 4 januari 2014

Byxor som passar!

Före jul köpte jag ett par svarta byxor på second hand. De passade bra på alla sätt förutom att de var lite för stora i midjan och därför glipade i ryggen. Häromdagen hittade jag en beskrivning på hur man enkelt kan åtgärda sådant, och jag gjorde ett försök som lyckades bra!



Metoden är verkligen rätt enkel. Kortfattat gör man så att man gör två hål på insidan av den bakre linningen, ett på varje sida. Sedan trär man i en lagom lång bit bred resår och syr fast den med sicksack i båda ändar, på samma gång som man syr igen hålen. Klart! Min symaskin klarade inte riktigt av att sy genom alla lager så jag fick sy fast resåren för hand men det var ganska lätt gjort det också. Jag lade till en extra finess - jag gjorde varje hål mitt för en hälla så att hällan skulle dölja sömmen på utsidan av linningen, och det blev bra.



Det var ett enkelt sätt att få ett par välsittande byxor! För övrigt kan jag tipsa om att besöka bloggen där jag hittade beskrivningen, Second Chances by Susan. Massor av kreativa och snygga kläder sydda av secondhandfynd, jättefina bilder och dessutom ett bloggnamn som jag verkligen gillar (och som passar perfekt på en återbruksblogg) gjorde den snabbt till en ny favorit hos mig!