torsdag 3 april 2014

Ta-da! En jeansfåtölj!

Bloggaren Attic24, som för övrigt virkar fantastiska, färgglada kreationer, har något som hon kallar för "Ta-dah moments". Det är när hon har blivit klar med ett projekt som ofta har pågått under en längre tid och som hon visat delar av under arbetets gång, och som nu är klart att visa i sin helhet. Lite så är det med min läsfåtölj som jag klätt om med jeanstyg, så här är mitt ta-dah-moment!



En tillbakablick i bloggen visar att jag började arbeta med fåtöljen för ganska precis en månad sedan. Då började jag skära till de långa remsor av jeanstyg som jag sedan sydde ihop till det som skulle bli överdrag till dynan. Baksidan av överdraget klippte jag till av ett blått lakan, som fick samma form som dynan. Jeansdelen var från början helt rektangulär, och jag fick fram den rätta formen genom att lägga jeansdelen platt på sybordet med avigsidan upp, lägga dynan ovanpå, lägga baksidan av överdraget ovanpå dynan och vika upp jeansdelen så att den gick om kanten på dynan och nåla fast den i baksidan av överdraget tätt intill dynan. Sedan drog jag av överdraget och sydde längs nålarna. Sista kortsidan fick jag sy ihop för hand. Det låter kanske enkelt men jag fick sy och sy om några gånger för att få det riktigt bra. Och sedan kom jag till alla fördjupningarna...



Stommen till fåtöljen består av en ram i metall, med tyg runt ramen och någon sorts plast i mitten. Jag trodde först att ramen var gjord i trä och tänkte göra det lätt för mig genom att häfta fast det nya tyget (ett annat blått lakan) med häftpistol, men insåg efter några försök att det inte gick. Istället fick jag sy ett överdrag till stommen liknande det som fanns där från början (fast jag gjorde en hel baksida så nu är fåtöljen snygg bakifrån också!). Det var helt klart klurigare än att häfta, men jag tycker att jag fick till det ganska bra! Jag har ingen bild på hur stom-överdraget såg ut från början, men här är ett par bilder på det nya:



De kombinerade benen/armstöden samt tvärpinnarna målades vita. "Mjukdelen" på armstöden fick nya överdrag av jeanstyg och lakanstyg. Här tittade jag på hur de gamla överdragen var sydda och sydde precis likadant. Jeanstyget går runt om hela armstödet, och det är delvis fastsytt i lakanstyget som är till för att hålla skumgummibiten på plats. Det är svårt att förklara, men om man skulle göra en genomskärning av hela armstödet skulle det ha följande lager (uppifrån och ner): jeanstyg, skumgummi, lakanstyg, trä, jeanstyg. Jeanstyget är fasthäftat med häftpistol på undersidan av trä-delen av armstödet.



Jag blev klar med fåtöljen i fredags för nästan en vecka sedan, så det tog inte riktigt en månad att göra klart den men nästan fyra veckor i alla fall. Det är kanske det största och mest avancerade projekt jag har gett mig på, och det var bitvis rätt svårt och krångligt men jag blev riktigt nöjd med resultatet!

3 kommentarer: