tisdag 8 april 2014

Symöte: Grön t-shirt-refashion

Här kommer mitt bidrag till veckans symöte med Husmorsskolans Nya Syförening. Den här tröjan blev jag egentligen klar med före den svartvita tunikan jag visade förra veckan, men jag har väntat med att lägga upp den här eftersom jag inte blev helt nöjd och har funderat på att sy om den lite till. Jag har haft svårt att bestämma mig så därför kom jag på att jag ju kan be er bloggläsare vara smakråd! Mer om det lite senare.

Ursprungsplagget var en lång grön t-shirt som jag har haft ett tag och tyckt mycket om. Jag brukar egentligen trivas bättre i mer figursydda kläder men tyckte att den här var bekväm som den var. Den är sydd i någon sorts halvblankt tyg med lite fall, inget vanligt t-shirt-tyg. Anledningen till att jag sydde om den var att den hade fått en stor fläck mitt på tröjan strax nedanför halsringningen, vilket inte såg så kul ut. Det fanns också ett litet hål strax ovanför nederkantens fållsöm.För att bli av med fläcken gjorde jag om halsringningen till v-ringad. Jag klippte sedan av tröjan i jämnhöjd med det lilla hålet, och använde nederkantens fåll som mudd till halsringningen. Jag passade på att sy in tröjan lite i sidorna också när jag ändå höll på, och kortade av ärmarna. För att behålla så mycket av längden som möjligt vek jag bara upp någon centimeter längst ner, och fållade med våffelsöm.

Halsringningen och ärmarna är jag nöjd med, och längden är bra (jag har flera par byxor som det passar bäst med långa tröjor till så det behövs ett antal sådana i garderoben). Det jag inte gillar är nederkantens fåll - jag tycker att det ser lite taffligt ut med den smala fållen, särskilt i kombination med hals- och ärmavsluten. Jag funderar på att istället klippa av tröjan lite till och använda det avklippta som mudd, så att nederkanten avslutas med mudd på samma sätt som ärmarna och halsringningen. Men då försvinner ju en del av längden... Vad tycker ni - behålla fållen som den är, eller korta av och sy en muddkant?

13 kommentarer:

 1. Behåll som det är, helt klart! Tycker du lyckats otroligt bra med v-ringningen.

  SvaraRadera
 2. Ett framtida tips är att använda tvillingnål när man gör fållar på trikå tyg. Det tycker jag blir följsamt och smidigt. Men det kanske du redan har provat. Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det har jag provat, men jag har sällan lyckats särskilt bra. Mina tvillingsömmar brukar väldigt lätt spricka, trots att jag tycker att de ser bra ut med undertråden i sicksack som det ska vara. Vet inte vad som går fel... Men jag använde tvillingnålen på en annan tröja jag sydde nyligen, och om det verkar fungera bra vågar jag nog använda den lite oftare igen.

   Radera
 3. Snygg som den är tycker jag. Bra återbruk :)

  SvaraRadera
 4. Verkligen ett bra sätt att rädda en tröja!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker den är TOPpen som det är! :)
  Behöver inte fållas om.
  Verkligen fint återbruk!

  SvaraRadera
 6. Så fräck den blev, Tack för tipset.

  SvaraRadera
 7. Tack för era synpunkter! Ni verkar enhälliga om att jag ska låta fållen vara som den är. Nu när jag har sett på bilderna lite mer tycker jag att den är ganska okej så här, så jag gör nog som ni tycker :)

  SvaraRadera
 8. Behåll fållen som den är. Ett annat alternativ är att du hittar ett tyg som matchar tröjan i kvalité men som har en kontrasterande färg. Då kan du behålla längden men göra en mudd av det nya tyget och få en snygg detalj i färgavvikelsen. :)

  SvaraRadera